I delar av Sverige får vi nu bevittna en dragkamp mellan vår och vinter. Solens strålar värmer gott om dagarna men ofta bjuder nätterna på många minusgrader. Dessa växlingar är inte bara påfrestande för trädgårdsägaren utan kan också stressa våra växter.
När dagstemperaturen stiger vaknar de ovanjordiska delarna av växterna, men om rotsystemet fortfarande är fruset och i vila kan detta inte leverera vatten och näring i den utsträckning som behövs. Vintergröna växter som till exempel lagerhägg, buxbom, rhododendron och tujor är särskilt utsatta då blad och barr redan är utslagna och börjar andas när solen värmer. Denna obalans kan leda till att växten får torkskador vilka i allvarliga fall till och med kan leda till att växten dör.
Växter som dessutom har ett grunt rotsystem är särskilt utsatta. När växten väl har etablerat sig har den i de flesta fall fått ner rötterna på frostfritt djup men de första åren efter plantering är risken stor för allt vintergrönt. För till exempel rhododendron har även gamla exemplar ganska ytliga rötter och känsligheten kvarstår. Nedan visas några exempel på skador i olika omfattning:
Vad kan trädgårdsägaren göra?
För att förebygga skador kan man:
- Vattna upp ordentligt innan det fryser om hösten har varit torr
- Att täcka marken med ett luftigt lager av löv eller flis gör att tjälen inte går lika djupt och som en bonus stimuleras mikrolivet i jorden
- Skydda växten från den starka vårsolen med säckväv, fiberduk eller någon annan luftig duk
- Vattna ordentligt när tjälen går ur jorden
Skulle växten trots allt drabbas av tjältorka får man ta fram sekatören och klippa in till frisk ved. Skrapa på barken –är det brunt är grenen död, är det grönt finns det liv.