Mina växter har tappat sina blad:
På hösten innan naturlig bladfällning sker så har bladen inte trillat av men gör det omgående efter man tagit upp dem ur jorden. Det kan därför upplevas att plantorna (som skördas med maskin) är ”tilltufsade” och mycket löv kan ligga i emballaget. Detta är dock helt normalt.
Alla bladen är bruna och vissna:
Plantorna ligger i stora kyl-lager med en temperatur på 0 grader eller lägre, med 100 % luftfuktighet. Plantorna kan därför upplevas vara döda och fjolårsbladen som inte trillat av har börjat förmultna och ser eländiga ut. Det är inget konstigt med det och när häcken väl är planterad så trillar resterande blad av och nya fina knoppar kommer.
Häck kan se ut så här vid leverans:
Det finns vitt ludd (vitt mögel) på grenarna:
Kyl-lagrad häck kan se väldigt ”tråkig” ut med nakna grenar och ibland vitt mögel, detta är inget att oroa sig för då möglet bara sitter i fukten på häcken och försvinner när de kommer ut i sol och vind.
Jag har beställt 10/100 plantor men bara fått 1/10st:
Om du köpt barrotade plantor levereras de alltid i buntar om 5 eller 10 plantor per bunt. Klipp upp snöret och dela upp plantorna försiktigt utan att rötterna tar skada.
Det är två veckor sen jag planterade och ingen planta har fått några blad:
Det kan ta upp till fyra veckor för bladen att slå ut beroende på vilken tid på hösten de blev skördade och när på våren de planteras.
Ligusterplantorna har svartbruna fläckar och hål i bladen:
Typiska symtom på bladsvamp på liguster med rödaktiga blad och mörka, runda fläckar.
Häckplantorna kan lida av den mycket vanliga bladfläcksjukan som orsakas av svampen Cercoseptoria ligustrina. Den angriper bara liguster och finns latent i naturen. Växten tar ingen större skada men det kan upplevas missprydande då bladen faller i förtid under sensommar/tidig höst.
Svampen sprider sig med sporer via luften och är allmänt förekommande där liguster finns. Drabbade blad får fläckar under sensommaren och faller sedan i förtid. På våren bryter nya fräscha blad fram så häcken är fin under vår och sommarperioden.
Om man önskar en ligusterhäck får man dessvärre acceptera att denna bladsvamp finns och härjar vissa år då omständigheterna är gynnsamma. Det gäller när fuktigheten är hög som vid regniga somrar.
Bekämpning: Först och främst gäller det att gynna ligusterplantorna så att de har en god motståndskraft. En ny häckplanta har minskat immunförsvar första säsongen då själva omplanteringen är en pärs, men den hämtar sig snart och man har mycket att vinna på att sörja lite extra för den nya häcken.
Samla in de blad som faller till marken och släng i soporna eller bränn. Svampsporerna övervintrar nämligen i/på bladen. Vattna därefter marken med tex. Binab (trichodermasvampar) och lägg på ett rejält lager kompostjord som påskyndar nedbrytningen av eventuellt kvarvarande bladrester.
Se till att häcken inte lider brist på vatten eller näring.
Håll häckens grenverk ungt genom att klippa häcken två gånger per år- i april och i augusti. Det ger en luftig struktur som gör att grenverket torkar upp och därmed inte blir grogrund för svampen som trivs i fukt. Unga skott har också större motståndskraft mot bladsjukdomar.
Det är brutna grenar på mina häckplantor:
Barrotad häck plockas med maskiner och buntas med maskiner. Tyvärr kan det förekomma mindre skador på plantor. Men det är ingenting som påverkar häcken i sin helhet.
Oftast ska häcken etableringsklippas ändå och skadorna klipps bort. Vid varje häckleverans medföljer planteringsinstruktion med tips och råd om beskäring.
Större grenar som är av och djupa jack ner i stammen är en annan sak och kan äventyra plantans etablering och kan behöva ersättas.
Rötterna är helt bara och torra:
Barrotade växter är i vila och ska hindras från att ”vakna” tills de planteras. På bilden kan ni se sovande rötter vid leverans av häck.
Alla rötter på barrotad häck ska vara fuktiga och packas i stora plastpåsar eller plastark för att bevara fukten. Barrotad häck klarar sig oftast upp till 10 dagar i transport. Ibland under lång transport kan det uppstå svamp eller vita prickar i den fuktiga miljön, men det är inget som påverkar växten och svampen försvinner så fort den kommer ut i friska luften.
Höjden stämmer inte mot vad jag beställt:
Inför varje växtsäsong försöker vi alltid ange växternas ungefärliga mått. Men då växter är levande och alla växter är unika så kan måtten på häck variera någon cm från angiven information (av 100 plantor i storlek 50–80 cm kanske 5–10 plantor kan vara 45–48 cm).
Kan jag verkligen plantera häck sent på hösten:
Absolut, det kan man göra! Så länge marken inte är frusen går det att plantera. Det finns många fördelar med höstplantering då vi har ett fuktigare och svalare klimat. Man kan plantera långt in på hösten även om det är minusgrader.
Höstplantering är det bästa latmansknepet, du slipper vattna lika mycket som vid sommarplantering och när våren kommer kan du bara njuta av resultatet. Etablering är säkrare och växterna rotar sig bättre och får en tidigare start på våren.
Hur paketeras växterna?
Om det är mindre växter som är i kruka brukar de fraktas i en kartong med plast inne i kartongen. Plasten är till för att bevara fukten. Vi har även större träd (Goliat) som är väldigt höga, dessa lindas in i wellpapp, roten har en plastpåse runt sig, men det är ingen fara för trädet.
Vid köp av flertal barrotade häckplantor buntas dessa ihop så att en bunt innehåller 10 st. Oftast skickas dessa på pall.
Är det farligt att plantera en häck på hösten?
Nej det är det inte, man föredrar i stället att plantera på hösten då det är mer fuktigt och svalare. Man kan plantera långt in på hösten även om det är minusgrader. Enda gången man inte ska plantera är när det har blivit tjäle i backen. Innan plantorna har skickats har vår leverantör sett till att de är i vintervila innan de skickas, vilket de måste vara för att det hela ska fungera.
Vad innebär växtzon?
Växtzon är en fingervisning för odlare för att veta om en planta är härdig där de bor. Då Sverige är ett avlångt land skiljer sig temperatur, luftfuktighet med mera avsevärt. Då är det bra att veta om en planta är känslig för kallare klimat till exempel.